Wijn is een drank die ontstaat na het vergisten van het sap van vruchten, meestal druiven.
Dit wijnvoorbereidingsproces heet vinificatie.
ROOD
Gemaakt van blauwe druiven met natuurlijke rode kleurstof, het sap wordt na de kneuzing vergist met schillen, stelen en pitten.
WIT
Kan gemaakt woorden van witte en/of blauwe druiven, alleen het druivensap wordt vergist, zonder kleurstof.
ROSE
Net als rode wijn, de schillen worden echter na een aantal uur van de most gescheiden
MOUSSEREND
Schuimende wijn, waarbij het koolzuur van de 2e gisting achterblijft.
In chemische zin bestaat wijn o.a. uit water, suiker, alcohol, resveratrol, quercetine, tannine sulfiet, en soms koolzuurgas + hars. Er zijn ook met wijnalcohol versterkte wijnen zoals Madeira, Port en Sherry, met kruiden erbij krijg je Vermout. Als sap wordt vergist van andere vruchten dan druiven dan heet het vruchtenwijn.
De normen voor de aanduidingen kunnen verschillen per wijnstreek of land. Deze hangen af van de hoeveelheid restsuiker maar in sommige gevallen ook van het zuurgehalte.
ONDERVERDELING
DROOG
Weinig restsuikers of veel zuren
HALFDROOG
Tussenliggende waarden, minder droog
HALFZOET
Tussenliggende waarden, zoeter
ZOET
Veel restsuikers, vaak weinig zuren.
Wijnbouw vindt nu plaats over de hele wereld in wijnstreken met gematigde klimaatzones. Steeds meer landen gaan zich tegenwoordig met wijnbouw bezig houden, ook Nederland. Grootste wijn producerende landen zijn: Frankrijk, Italië, Spanje, US, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, Duitsland, Chili en China.
Veel voorkomende druivensoorten:
Wijnen kunnen zich onderscheiden door het hebben van een eigen origineel karakter & identiteit alsmede een eerlijke & puur natuurlijke wijze van produceren.
PURE TEA & TASTE - CATERING OMGEVING HOOFDDORP
|