HOME

HIGH TEA

TEA FOR 2-4

SWEET TABLE

LUNCH

HIGH WINE

LUXE BROODJES ENZO

KIDS PARTY

CADEAU

THEE & WIJN INFO

REACTIES

FOTO'S

CONTACT
THEE SOORTEN
GROEI & PLUK
THEE HISTORY
MOODS & HEALTH
WIJN SOORTEN
WIJN HISTORY
THEE SOORTEN

Thee wordt gemaakt van de jongste blaadjes van de theeplant.
Er zijn 2 soorten planten uit de familie van de Camellia:

1. CAMELLIA SINENSIS
2. CAMELLIA ASSAMICA 


Camellia Assamica
Camellia Assamica is sterk en daarom de soort die het meest verbouwd wordt. Het Assam-type heeft grotere en lichter-groene blaadjes. De struik wordt ongeveer 15 tot 20 meter hoog. Assamica wordt meestal gebruikt voor het produceren van zwarte thee en komt voor in landen met een tropisch klimaat. Er bestaan veel kruisingen van Camellia Sinensis en Camellia Assamica.

Camellia Sinensis
Camellia Sinensis heeft donkergroene, puntig toelopende, getande blaadjes met een lengte van 4 tot 8 cm. De struik wordt ongeveer 3 tot 5 meter hoog. De bloemetjes lijken een beetje op de boterbloem maar de kleur is meer wit-rose. Camellia Sinensis groeit het best in een gematigd klimaat en kan tegen lage temperaturen.


Blad
Indien soorten worden ingedeeld naar grootte van het blad zijn er 3 typen: gebroken thee (broken), kleine bladthee (fannings) en bladthee. Kleine blaadjes trekken sneller dan grotere. Thee die nog kleiner gemaakt is noemt men 'dust', een nogal zware, krachtig smakende thee.


Stengel
Ook wordt een aanduiding aan de soort gegeven op basis van de plaats op de stengel. Orange Pekoe komt van de bovenste blaadjes. De rijpere blaadjes (Pekoe) groeien lager, en daaronder nog de blaadjes Souchong. In de winkel is de indeling soms terug te vinden op de verpakking. Zo is er bijvoorbeeld Orange Pekoe (bladthee), en Broken Orange Pekoe Fannings. Als de jonge, nog opgerolde topblaadjes van de plant zijn gebruikt, dan heet dat 'Flowery Orange Pekoe', thee met gouden of witte puntjes.

Groen
Theebladeren worden niet geoxideerd, lichte kleur, bittere smaak, minder theïne
Zwart
Lang oxidatieproces, donker, sterk, meerWit
Gemaakt van theeplant-knopjes, zoet, bloemig en zacht.
Pu-erh
Chinese thee met aardachtige smaak, door extra enzymen meer dan 50 jaar houdbaar, duur maar speciaal. 
Oolong
Kleine bolletjes opgerolde thee, zit tussen zwart en groen in.
Blooming
Theebloemen

 
Favorieten 
Sommige soorten zijn en blijven zo favoriet dat het vrijwel zeker is dat ze nooit van de markt zullen verdwijnen, bijvoorbeeld:

Ceylon: Ceylonthee is afkomstig uit Sri Lanka (het voormalige Ceylon). Een geurige thee, erg smaakvol en daarvoor goed voor de gehele dag.
Assam: Assamthee is pittig, aromatisch en opwekkend, komt uit het noordoostelijk deel van India en wordt ook verbouwd op plantages op Java en Sumatra. Veelal gebruikt in melanges bij het ontbijt.

Darjeeling: Darjeeling is de beroemdste thee uit India, komt van de hellingen van de Himalaya en heeft een zeer geurig/krachtig karakter. De eerste pluk geldt als de 'champagne' onder de soorten en heet de Darjeeling First Flush, heeft veel geur en een lichte afschenk, die ieder jaar rond mei speciaal wordt overgevlogen. Darjeeling is vooral lekker voor de middag en avond.

Lapsang Souchong: Een grove Chinese thee met een sterk karakter en een rookachtige smaak.

Gearomatiseerd
Groene, zwarte, witte en Oolong thee kan vermengd worden met kruiden of specerijen, bloesem of de etherische olie van bloemen of vruchten.


Kruidenmelanges
Bij kruidenmelanges - met als basis bijvoorbeeld citroengras, kamille, venkel, rozenbottel of pepermunt - worden eigenlijk geen blaadjes van de plant gebruikt. De Rooibos is vooral erg geliefd in Zuid-Afrika. De kruidenmelange is sinds een paar jaar ook erg populair in ons land.


PURE TEA & TASTE
- CATERING OMGEVING HOOFDDORP

 

 

 

 

 



HOMEHIGH TEATEA FOR 2-4SWEET TABLELUNCHHIGH WINELUXE BROODJES ENZOKIDS PARTYCADEAUTHEE & WIJN INFOREACTIESFOTO'SCONTACT