Waar & hoe
Thee is een tropische plant en hoort tot de familie 'Camellia'. De plant heeft een wit-rose ruikende bloesem en groeit in verschillende landen. De bekendste soorten groeien in Azie (Sri Lanka, China, Indonesië en India). Maar ook in Afrika en Zuid-Amerika (Malawi, Kenia en Argentinië). Voor de cultuur zijn 2 soorten belangrijk: de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica.
|
Plantage & struik
De theeplant kan in de natuur uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Maar op de plantages worden de planten gesnoeid tot ongeveer 1 meter. Dat maakt het makkelijker om de blaadjes te plukken. De struik heeft 4 tot 5 jaar nodig om rijp te zijn voor de oogst. Elke plantage is opgedeeld in tuinen. Elke dag wordt er in een andere geplukt. Na ruim een week zijn de plukkers weer terug. De struik heeft dan de kans gehad om weer jonge blaadjes te maken en verder te groeien.
Hoogte, vocht & bodem
De theeplant heeft humusrijke, vruchtbare grond, warmte en vocht nodig om goed te groeien. De kwaliteit is afhankelijk van het type struik of plant, maar tevens van de ligging van de plantage. De beste kwaliteit komt van de plantages hooggelegen (high grown). Het is daar droger en de lagere temperaturen zorgen voor een langzame groei in vergelijking met de plantages lager gelegen (low grown).
Pluk
Thee wordt merendeels handmatig geplukt. Dat kan op verschillende manieren: 1 daarvan is fijn-pluk. Daarbij wordt de bladknop aan de top van de stengel + de 2 blaadjes die daar net onder groeien geplukt. Bij de medium-pluk is het tevens de bladknop maar dan met 3 blaadjes daaronder, bij de grof-pluk de bladknop met 4 blaadjes. Het tijdstip van het plukken is van invloed op de kwaliteit. Thee wordt op de meeste plaatsen het hele jaar door geplukt. Maar de blaadjes die tijdens de droge periode (droge moesson) worden geplukt zijn veel langzamer gegroeid dan die in de natte periode (natte moesson). De bladeren uit de droge tijd zijn meestal van betere kwaliteit.
PURE TEA & TASTE - CATERING OMGEVING HOOFDDORP
|